Skrevt d. 31.10-2022

Engelsk bulldog – sød og stædig ven for livet

Leder du efter en kortbenet, kærlig ven, som snorker lidt – så leder du måske efter en engelsk bulldog.

Den engelske bulldog, der også bare kaldes bulldog, er muskuløs og bred hund, og det kan snyde dig til at tro, at den også er aggressiv. Men bulldogen er en sød og social hund, selvom den er modig som en løve. Det betyder kort sagt, at du her får en hund, der både fungerer som kæledække og som vagthund.

Bulldogens løvehjerte får den ikke til at opsøge slåskampe, men er der nogen, der truer dig, kan du regne med, at den reagerer. Og bider den først, gør den stor skade på grund af de kraftige kæber.

Vælg En Engelsk Bulldog

Skabt til at kæmpe med tyre

Forklaringen på det umage miks af kampklar fysik og kærlig psyke skal findes i racens historie.

Engelsk bulldog har sin oprindelse i 1300-tallets England, hvor den blev avlet til brug i kampe mellem hunde og tyre. Den engelske bulldogs forfader var kampklar, blodtørstig og slet ikke en kælehund.

I 1835 blev dyrekampe forbudt i England og selvom sporten fortsatte i hemmelighed, blev tyrene i begyndelsen erstattet med rotter. Her havde hurtigere racer bedre chancer, og derfor blev faklen givet videre til bulldog-blandinger, som bullterrier og pitbull. Ret hurtigt tog egentlige hundekampe dog over.

Lavet om til kærlig kælehund

Men hvad så med den engelske bulldog? Når der ikke længere var brug for den i tyrekampe, risikerede racen at dø en stille død. Det skete ikke, og det skyldtes en ihærdig indsats fra bulldog-elskere. De gik ganske enkelt i gang med et omfattende avlsarbejde, der gik ud på at bevare bulldogen særkende, men fjerne fjendtligheden og gøre den til en familiehund.

Med tiden blev racen både venlige at se på og venligere af sind. Avlsarbejdet foregik i øvrigt på begge sider af Atlanterhavet og er forklaringen på, at vi i dag både har en amerikansk og en engelsk bulldog – og en fransk, som egentlig stammer fra Spanien. Den amerikanske er på listen over forbudte racer i Danmark.

God til børn og små boliger

I dag er en engelsk bulldog en rar og hengiven – og lidt doven – familiehund. Leder du efter en hund, som du kan løbe lange ture med, er det ikke en engelsk buldog, du leder efter. Og hvis du tror, du kan overtale den til at løbe med alligevel, kan du godt tro om. Et kvarter i adstadigt tempo er fint.

Det betyder, at racen fint kan trives i en lejlighed eller en lille bolig. Den trives også fint med børn, selvom du altid skal lære dine børn at omgås hunde med respekt. F.eks. skal et barn aldrig røre hunden, mens den spiser, eller forstyrre den, når den sover i sin kurv. Det gælder langt de fleste racer.

Stædig rad med følsomt sind

Engelsk bulldog er ikke den nemmeste at træne. Den kan blive helt utroligt stædig, og det kræver en kærlig stemmeføring og masser af godbidder at få den til at lytte. Vrisser du, så nægter hunden. Men har den først lært noget, glemmer den det ikke igen.

Du får altså ikke umiddelbart blind lydighed fra din bulldog. Den skal mødes med korte træningssekvenser, glimt i øjet og overbærenhed – men gør du det, så får du en trofast og kærlig, klumpedumpet ven.

Når man ser tilbage på den engelske bulldogs historie, kan det måske overraske, at racen har et følsomt gemyt. Det er altså ikke kun på grund af stædighed, at du ikke skal vrisse. Dens lidt følsomme sind gør også, at du skal sørge for at socialisere din hvalp så positivt og ofte som du kan. Den skal altså mødes af venlige mennesker og mange trygge, sociale situationer helt fra begyndelsen.

Find English Bulldog

Sådan skal en engelsk bulldog se ud

De fleste kan genkende en engelsk bulldog, når de ser den. De lave kommodeben, den brede krop og det kraftige hoved – plus den løse pels, der virker lidt for stor. Men der er selvfølgelig regler for, hvordan en ægte engelsk bulldog skal se ud. Højden er cirka 35-40 centimeter, men er faktisk ikke en del af racestandarden.

  • Vægten ligger for hanner optimalt på 25 kilo og for tæver på 22,5.
  • Pelsen kan have forskellige nuancer af rød, fawn (beige) og brindle (sort/mørkebrun) eventuelt med hvide aftegninger eller sort maske.
  • Hovedet er forholdsvist stort, højt og kort og huden omkring let løs og rynket.
  • Stærkt kæbeparti med let underbid med brede overlæber, der falder ned over munden i siderne.

Der er en række mere specifikke krav til racen, som du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at opdrætte eller udstille. Er du på udkig efter en kælehund er personligheden vigtigere. Og den kan variere meget indenfor racen. Så mød både hvalp og forældre inden du tager stilling – og besøg i øvrigt gerne flere opdrættere, så du også kan danne dig en mening om stedet, din hvalp kommer fra.

Racen har en kort og tæt pels, der er nem at pleje. Børster du jævnligt, undgår du stort set problemer med løse hår overalt.

Problemer med din bulldog

Udover børstning skal du holde øje med din bulldogs øjne og folderne i den løse hud. Begge dele skal holdes tørre og rene.

Engelsk bulldog er avlet til at have et fladt ansigt med en kort snude. Det ser nuttet ud, men kan give problemer. F.eks. kan hunden få svært ved at trække vejret gennem den korte snude og derfor pruste højlydt, når den trækker vejret.

Avlsarbejdet i Danmark er i dag fokuseret på sunde – og åbne – luftveje, men kig alligevel altid på forældrene – og lyt til dem. Et andet godt råd er kun at købe hvalpe af forældre, der er ældre end to år. På grund af de fysiske problemer, hunden kan få, kan opdrættere ikke få papirer på hundens avlsegenskaber, før den er to år gammel

Selvom du gør det hele rigtigt, kan du opleve, at en engelsk bulldog opfører sig udfordrende overfor andre hunde. Meget kan undgås ved at gå til socialisering med andre hunde og deres ejere.

De fleste hundetrænere har tilbud om socialisering, hvis du kommer fra hunden er hvalp og vedligeholder det. Og selvfølgelig hvis din hund ikke begynder at udvise aggressiv adfærd overfor de andre hunde.